Selasa, Mac 17, 2009

10 Nasihat Memahami Maksud Al Quran

Ketika malam bertukar menjadi pagi, kucoretkan tulisan ini sebagai nasihat bagi yang sudi, untuk dipraktikkan bukan sekadar teori, agar Al Quran dibaca lalu difahami. Berikut adalah beberapa panduan untuk sesiapa sahaja yang ingin memahami Al Quran, terutama mereka yang tidak memahami sebahagian besar ayat Al Quran hanya kerana ayat-ayat itu adalah di dalam Bahasa Arab. Perkara sebegini bukan halangan untuk anda memahami Al Quran. Malah ramai yang menguasai Bahasa Arab tetapi masih lagi tidak cuba memahami Al Quran. Semoga Allah SWT memberikan hidayah untuk saya dan anda semua.

1- Membeli sebuah Al Quran berserta terjemahan. Mungkin terdapat perbezaan pendapat di kalangan kita tentang terjemahan Al Quran yang paling baik. Saya secara peribadinya mencadangkan agar pembaca membeli terjemahan Al Quran yang dicetak oleh Kerajaan Arab Saudi di dalam Bahasa Indonesia dan juga Tafsir Pimpinan al Rahman terjemahan Dr. Abdullah Basmeih yang dicetak oleh Jabatan Perdana Menteri Malaysia.

2- Peruntukkan waktu secara tetap sama ada harian atau mingguan untuk membaca beberapa ayat Al Quran berserta terjemahan. Tidak perlu terlalu bersemangat kerana selalunya semangat yang berlebihan tidak akan bertahan lama. Jika anda sekadar ingin membaca ayat Al Quran tanpa terjemahan, sememangnya digalakkan setiap hari dalam keadaan yang sederhana. Namun untuk membacanya berserta terjemahan, perlulah diberikan peruntukan waktu untuk ‘menghadamkan’ terjemahan dan maksud ayat-ayat yang telah dibaca. Mungkin pembaca boleh memperuntukkan masa untuk ayat-ayat daripada juzuk 30 kerana ia ayat-ayat yang sering kita baca dan hafal. Sebagai contoh, mulakan dengan surah al Ikhlas yang mengandungi 4 ayat dan diberi tempoh selama 3 hari untuk membaca, merenung dan memahami maksudnya sebelum berpindah kepada surah al Naas pula. Begitulah seterusnya.

Tidak semestinya anda mengikut susunan misalnya bermula daripada al Fatihah kemudian al Baqarah, Ali Imran dan seterusnya, atau bermula daripada al Naas kemudian al Falaq, al Ikhlas dan seterusnya. Matlamat kita ialah cuba memahami ayat-ayat Al Quran secara keseluruhan. Mungkin minggu ini kita ingin memahami maksud beberapa ayat daripada surah Yaasin dan minggu depan pula kita ingin mengetahui maksud beberapa ayat daripada surah al Kahfi pula. Apa yang penting, setiap minggu kita akan peruntukkan sedikit masa untuk memahami beberapa ayat dan sikap ini berterusan dengan penuh istiqamah.

3- Tandakan ayat-ayat yang kurang jelas maksudnya. Sememangnya kita tidak akan dapat memahami dengan jelas setiap ayat yang dibaca. Mungkin ini disebabkan oleh keadaan atau tumpuan kita semasa membacanya. Mungkin juga disebabkan ayat terjemahan itu tidak jelas dan mungkin juga disebabkan kita baru membacanya sekali tanpa benar-benar faham. Walau apa pun sebabnya, jangan biarkan ayat itu berlalu tanpa memastikan kita benar-benar faham maksudnya. Tandakan ayat tersebut dan peruntukkan beberapa hari atau lebih untuk mengkaji maksudnya dengan lebih jelas.

4- Wujudkan panel rujukan sendiri dengan menyimpan nombor telefon beberapa orang ustaz yang dirasakan mampu menghuraikan maksud ayat-ayat yang kurang jelas maksudnya tadi. Rujuk kepada mereka untuk mendapatkan jawapan yang lebih cepat dan mudah. Lebih cepat ialah dengan menulis sms dan dihantar ke telefon bimbit seseorang ustaz, misalnya anda tulis ‘Assalaamualaikum ustaz, apa maksud ayat 23 surah Luqman? Terima kasih’. Mungkin sesetengah ustaz tidak terus membalasnya kerana ingin mengkaji terlebih dahulu. Lihat, anda telah melakukan amal soleh dengan menyebabkan seorang agamawan membuka kembali buku dan kitabnya yang telah lama berhabuk di atas rak buku, hanya kerana satu sms yang ingin tahu tentang tafsir satu ayat daripada Al Quran.

5- Boleh juga mencari maksud ayat tersebut daripada terjemahan edisi yang lain atau membeli buku tafsir Al Quran yang telah diterjemahkan. Kini terdapat banyak buku tafsir yang diterjemahkan dan yang paling baik setakat pengetahuan saya ialah terjemahan Tafsir Ibn Kathir. Buku terjemahan Al Quran juga terdapat dalam banyak versi sama ada di dalam Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris atau Bahasa Indonesia dan lain-lain lagi. Langkah ini mungkin memerlukan kepada perbelanjaan yang lebih untuk memiliki sebanyak mungkin terjemahan Al Quran, tetapi ia tetap berbaloi kerana tujuan kita amat mulia iaitu memahami Al Quran.

6- Pengulangan bacaan tafsiran atau terjemahan ayat yang sama dapat memberikan gambaran yang lebih jelas tentang ayat. Mungkin kali pertama anda membaca terjemahannya dan tafsirannya semasa pemikiran anda tidak berfokus dan tidak tenang disebabkan pelbagai masalah. Kali kedua pula anda membacanya dalam keadaan tenang dan tiada masalah. Pasti bacaan kedua akan lebih membantu anda memahami ayat tersebut, wallahu a’lam.

7- Sebolehnya cari kaset-kaset atau CD yang mengandungi huraian Al Quran daripada ustaz-ustaz atau mana-mana pendakwah. Mungkin anda sibuk dan tak sempat nak mendengar kuliah tafsir, maka bukalah radio atau belilah cd untuk anda belajar daripada dalam kereta atau gunakan alat seperti cd walkman atau mp4 untuk mempelajari tafsir Al Quran. Takkanlah waktu di dalam kereta hanya dengan mendengar lagu atau berita di radio sahaja?

8- Lebih baik lagi jika mempunyai tempat kuliah tafsir yang dihadiri secara tetap. Ini penting untuk menjadikan kita sentiasa istiqamah dalam mempelajari tafsir. Ustaz yang mengajar juga boleh kita jadikan sebagai rujukan tetap kerana kita akan sentiasa bertemu dengan beliau setiap kali tiba waktu kuliah.

9- Layari laman web Islamik yang menawarkan perkhidmatan untuk memahami ayat-ayat Al Quran atau boleh muat turun beberapa program yang mengandungi tafsir atau terjemahan Al Quran. Internet perlu digunakan sebaik mungkin terutama bagi mereka yang boleh ‘online’ semasa berkerja. Program tafsir juga boleh dimuat turun ke dalam laptop atau ke dalam alat seperti telefon bimbit atau telefon PDA yang canggih lagi memudahkan.

10- Cuba pelajari Bahasa Arab untuk lebih mendekatkan diri kita dengan maksud ayat yang dibaca. Hendak seribu daya. Saya secara peribadi telah bertemu dengan orang-orang yang tahu berbahasa Arab dengan mempelajarinya secara sendiri dan mereka bukanlah produk sekolah agama atau universiti di negara Arab.
Akhir kata, berdoalah kepada Allah SWT agar kita tergolong dalam kalangan orang-orang yang ingin mendalami ilmu Allah SWT terutamanya ingin mendalami Al Quran. Ingatlah, tiada keinginan untuk menambahkan ilmu agama adalah satu penyakit merbahaya. Kesannya pesakit ini akan terus hidup dalam keadaan jahil dan tidak bertambah ilmunya. Ingat pesan Rasulullah SAW :
Sebaik-baik kamu ialah orang yang mempelajari Al Quran dan mengajarnya.
(Riwayat al Bukhari, no.5027).
Waallahu'alam

Oleh: Ustaz Adlan bin Abd Aziz (Ali Tantawi)
________________________________________

7 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

[url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]how to buy dreamweaver, [url=http://firgonbares.net/]adobe photoshop + cs3 + free download + 3rd party[/url]
[url=http://firgonbares.net/][/url] preferred educational software coreldraw graphics suite x4
free adobe creative suite 4 design standard [url=http://firgonbares.net/]microsoft office onenote 2003 serial[/url] www cheap software
[url=http://firgonbares.net/]discount children's software[/url] purchase oem software
[url=http://firgonbares.net/]free software of adobe[/url] office software systems
Adobe Acrobat [url=http://firgonbares.net/]software selling price[/b]

Tanpa Nama berkata...

[url=http://sunkomutors.net/][img]http://sunkomutors.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]sale software used, [url=http://sunkomutors.net/]download nero 9[/url]
[url=http://sunkomutors.net/][/url] you sell used software coreldraw 11 user manual
order software products [url=http://sunkomutors.net/]buy used adobe software[/url] windows vista desktop themes
[url=http://sunkomutors.net/]student software microsoft[/url] free adobe photoshop cs4 software
[url=http://sunkomutors.net/]software market discount[/url] Leopard FileMaker Pro
microsoft software donation [url=http://sunkomutors.net/]Suite X4[/b]

Tanpa Nama berkata...

[url=http://hopresovees.net/][img]http://bariossetos.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]macromedia shockwave software, [url=http://bariossetos.net/]best substitute for photoshop using mac intel[/url]
[url=http://bariossetos.net/][/url] software reseller in malaysia cheap microsoft office home &
buy discounted software [url=http://bariossetos.net/]buy adobe photoshop and[/url] software for small office
[url=http://hopresovees.net/]where to buy adobe dreamweaver[/url] adobe creative suite 3 master collection
[url=http://bariossetos.net/]windows xp pro boot disk[/url] adobe acrobat 9 pro serial
online software downloads [url=http://hopresovees.net/]cheap oem org software[/b]

Tanpa Nama berkata...

[url=http://murudobaros.net/][img]http://murudobaros.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]cheap windows software, [url=http://murudobaros.net/]macromedia software flash player[/url]
[url=http://murudobaros.net/]kaspersky download[/url] were to buy photoshop microsoft office 2003 serial
discount software students [url=http://murudobaros.net/]hacked adobe acrobat pro 8 for mac os x[/url] microsoft office 2007 enterprise free no trial
[url=http://murudobaros.net/]microsoft office 2003 key generator[/url] free acdsee download
[url=http://murudobaros.net/]discounts for software[/url] to buy educational software
cheap software microsoft [url=http://murudobaros.net/]office 2003 standard serial[/b]

Tanpa Nama berkata...

[url=http://vonmertoes.net/][img]http://hopresovees.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]windows xp service pack 1, [url=http://vonmertoes.net/]software programs for sale[/url]
[url=http://hopresovees.net/][/url] shop software for vista moving from windows xp to vista
buy office software [url=http://vonmertoes.net/]microsoft office discount price[/url] coreldraw graphics suite x4 keygens
[url=http://hopresovees.net/]office software student discount[/url] Acrobat Pro
[url=http://hopresovees.net/]software shop sydney[/url] serial numbers for nero 9
teacher discounts software [url=http://hopresovees.net/]discount microsoft office home and student[/b]

Tanpa Nama berkata...

[url=http://bariossetos.net/][img]http://hopresovees.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]academic software deals, [url=http://vonmertoes.net/]software for video store[/url]
[url=http://hopresovees.net/][/url] difference between academic software office software student discount
microsoft pocket pc software [url=http://vonmertoes.net/]filemaker pro 10 windows torrent[/url] download acdsee
[url=http://hopresovees.net/]www academic software[/url] purchase word software
[url=http://bariossetos.net/]can i buy photoshop for[/url] purchase adobe photoshop cs4
acdsee for mac [url=http://vonmertoes.net/]adobe software sales[/b]

Tanpa Nama berkata...

In addition to the needle which hurts but the whole body releasеd the pump vs injеctіonsinjections go into specіfic musclеs in the skin black and blue arеa may be rеlaxed.
It iѕ unlikely to do kegel exercises, which expreѕsed the
feеlings of joy and happіness, sadnеsѕ, conсeгn, аnger.
My web-site :: botox sydney